Tradycja wypieku od początku XX w.

Piekarnia & Cukiernia Pietryga - Radzionków

O Piekarni

Historia piekarni i cukierni Pietryga

 

„Tradycyjnie – smacznie i zdrowo!” – to hasło, które definiuje naszą codzienną pracę.

pieczywo, chleb, bułki, ciasta

Odkryj naszą historię

Początek XX w.

Założycielami piekarni powstałej w latach 1905-1910 (dokumenty zaginęły w czasie II Wojny Światowej), mieszczącej się w Radzionkowie przy ul. Gliwickiej, byli Jan i Gertruda Pietryga. W roku 1930 uruchomiono drugą piekarnię przy ul. Św. Wojciecha, która funkcjonuje do dzisiaj. Jak na tamte czasy, był to duży i nowocześnie wyposażony zakład.

Po wojnie, piekarnię prowadził syn Jan wraz żoną Anną aż do roku 1950, w którym to obydwie piekarnie upaństwowiono. Podejmowane próby odzyskania własnej piekarni ciągle spotykały się z odmową ówczesnych władz.

W 1984 roku otrzymaliśmy zezwolenie na prowadzenie naszej firmy. Oddano nam zakład zdewastowany, zaniedbany, zarobaczony, praktycznie nie nadający się do dalszej pracy. Całą rodziną, wspólnymi siłami, przeprowadziliśmy gruntowny remont, co pozwoliło nam wznowić wypiekanie pieczywa w godnych warunkach.

Obecnie.

Zakład jest nieustannie modernizowany, a nowoczesny park maszynowy odpowiada wszystkim wymogom technicznym i sanitarnym.

Właścicielami są Jan, Ewa i Jakub. 

Głównym celem naszej firmy jest zadowolenie klientów. Chcielibyśmy, żeby mimo ogromnej konkurencji w branży, nadal decydowali się na zakupy w naszej piekarni – cukierni.

Bierzemy udział w większości akcji charytatywnych na terenie naszego miasta oraz innych miejscowości. Kilkaset razy zostaliśmy wyróżnieni i docenieni przez lokalny samorząd i władze, placówki oświatowe oraz osoby potrzebujące. 

Jesteśmy laureatami konkursu „Wzorowy Zakład Rzemieślniczy” – tytuł ten motywuje nas i zobowiązuje do do dalszej solidnej i rzetelnej pracy.